Zakendoen in het buitenland

Denk na over je ondernemingsstructuuur

Laag-11-730x300

Overweeg je een vestiging in het buitenland op te zetten? Een professionele aanpak is dan van groot belang. Een stappenplan geeft sturing en bespaart je op termijn veel tijd. Zakendoen in het buitenland brengt je doorgaans in contact met lokale culturen en gebruiken. Weet je bijvoorbeeld wat je in Duitsland of China wel of niet moet zeggen of doen? Wat is de optimale ondernemingsstructuur, hoe ga je netwerken en welke subsidies zijn er mogelijk beschikbaar?

De internationale ondernemingsstructuur

Je wil je buitenlandse activiteiten optimaal structureren. Kies je voor een filiaal in het buitenland of voor een apart vennootschap?

Je kunt je buitenlandse activiteiten opstarten vanuit je Nederlandse onderneming. Je beschikt over een filiaal (ook wel vaste inrichting genoemd) in het buitenland. Buitenlandse klanten handelen dan juridisch met je Nederlandse onderneming. Je kunt er ook voor kiezen om in het buitenland een nieuwe vennootschap op te richten. Van daaruit start je de buitenlandse activiteiten.

De keuze tussen filiaal of vennootschap

De keuze tussen een filiaal of vennootschap is afhankelijk van veel factoren. De toepasselijke buitenlandse wetgeving en fiscale spelregels kunnen voor beide varianten verschillend zijn.

Waar doe je wat

Soms kan het voordeliger zijn om een deel van de activiteiten in het ene land uit te voeren en de overige activiteiten te concentreren in een ander land. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van je Nederlandse bedrijf te verplaatsen naar het buitenland. Je kunt dat deel gebruiken om een filiaal te starten of je kunt het in een buitenlandse vennootschap inbrengen. Wat je ook kiest, je zult vooraf willen weten wat de consequenties zijn van je keuze. Bol Adviseurs denkt graag met je mee. De activiteiten van je onderneming en je wensen zijn onze leidraad op zoek naar de beste oplossing.

Netwerken in het buitenland

Als je je recent op de buitenlandse markt begeeft is het moeilijk te overzien welke netwerken bij je passen. Bol is aangesloten bij twee internationale samenwerkingsorganisaties, met plezier introduceren we je in het netwerk dat bij jou als persoon en bij je bedrijfsactiviteiten past.

Ook zullen we onze kennis op het gebied van regelgeving en omgangsvormen met je delen, zo voel je je zekerder en kun je op een deskundige manier zaken doen in het buitenland.

25 januari 2017