Dilemma bij bedrijfsopvolging in het familiebedrijf: is mijn opvolger wel een goede ondernemer?

Is jouw opvolger eigenlijk wel een goede ondernemer?

bethany-legg-9248-unsplash

Hoe goed je het ook allemaal voorbereidt, een bedrijfsopvolging in het familiebedrijf is altijd een spannend traject. Het is ook helemaal niet zo vreemd dat hierbij af en toe twijfels ontstaan. Want hoe weet je zeker dat je de juiste weg hebt gekozen? Hoe zal de toekomst van het bedrijf eruit gaan zien met een ander aan het hoofd? En is je opvolger eigenlijk wel een goede ondernemer?

Twijfels over ondernemerszin

Wanneer het familiebedrijf wordt overgenomen door (een van) je kinderen, is vooral die laatste vraag een lastige. Je wilt je zoon of dochter immers het volste vertrouwen geven en niet twijfelen aan zijn of haar capaciteiten als ondernemer. Daarom is het belangrijk om je zorgen niet meteen te uiten, maar om eerst te kijken hoe je je kind kunt helpen zich te ontwikkelen tot een goede ondernemer.

Onzekerheid bij bedrijfsopvolging in het familiebedrijf

Aan de andere kant is het goed om erbij stil te staan dat je opvolger zelf misschien ook wel twijfelt. Het is dan ook niet niets, het familiebedrijf overnemen. Een bedrijf leiden kan al een hele uitdaging zijn, dus laat staan dat je het bedrijf van je ouders overneemt. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat je kind jou ook niet teleur wil stellen. Tel daarbij op dat jonge ondernemers sowieso vaak al onzeker zijn en je ziet dat het belangrijk is dat je bij een bedrijfsopvolging in het familiebedrijf niet te snel klaarstaat met je (voor)oordeel.

Geschikt? Doe de test!

Als wij betrokken worden bij een bedrijfsopvolging in het familiebedrijf, adviseren we altijd om regelmatig met elkaar – jij en je opvolger(s) – aan tafel te gaan zitten. Met elkaar praten is één van de kritieke succesfactoren bij een bedrijfsoverdracht. Op die manier zal je opvolger zijn of haar weg kunnen vinden in het familiebedrijf en uitgroeien tot een goede ondernemer.

Wil je weten wat iemand nou echt een geschikte opvolger in het familiebedrijf maakt? Doe dan onze test: Is mijn onderneming klaar voor een nieuwe opvolger?

Start de Overname test »

Een topondernemer worden kun je leren

Is jouw opvolger nog niet klaar om jouw onderneming over te nemen? Wij hebben een training samengesteld gericht op bedrijfskundige verdieping voor (jonge) ondernemers: Het Short Track Ondernemerschap. Lees er hier meer over.

18 juni 2019
Overname test