Tegemoetkoming bij schade door wateroverlast

De Tweede Kamer heeft Limburg als ‘rampgebied’ uitgeroepen, waardoor de Wet tegemoetkoming bij schade kan worden toegepast. Deze wet regelt tegemoetkomingen bij ‘overstromingen door water, aardbevingen of andere rampen en zware ongevallen’

Op dit moment is het nog niet duidelijk waarvoor en hoeveel de tegemoetkoming zal zijn. De omvang van het gebied en de totale schade moet hiervoor eerst in kaart worden gebracht. Aan de hand daarvan worden de tegemoetkoming en de voorwaarden vastgesteld. De tegemoetkoming betreft een vergoeding voor de resterende kosten die niet worden vergoed door de schadeverzekeraar. Een tegemoetkoming wil zeggen dat niet 100% van de schade door deze wet zal worden vergoed.

Indien u schade heeft geleden, dient u de volgende acties te ondernemen.

  1. Neem contact op met de verzekeraar.
  2. Maak foto’s van de schade.
  3. Documenteer zo zorgvuldig mogelijk de schade.

NOW- en TVL-regeling

Daarnaast kunnen bedrijven die hun deuren moesten sluiten vanwege de overstromingen een beroep doen op de regeling onwerkbaar weer, de NOW-regeling en TVL-regeling. Ondernemers die getroffen zijn door wateroverlast kunnen TVL Q3 2021 aanvragen voor hun vaste bedrijfslasten. De TVL Q3 2021 gaat naar verwachting eind augustus 2021 open. Voor steun bij omzetverlies kan een werkgever zich melden bij het UWV voor steun door middel van de NOW en de regeling onwerkbaar weer. Vanaf 26 juli 2021 kan de NOW worden aangevraagd. Voor de regeling onwerkbaar weer geldt dat de melding met terugwerkende kracht kan worden gedaan tot en met maandag 2 augustus 2021.

Meer uitleg over de regelingen bij waterschade lees je in de Factsheet: Uitleg regelingen voor afhandeling schade wateroverlast Limburg (bron: Rijksoverheid).

Hulp nodig? Onze specialisten ondersteunen je graag!

Wil je meer informatie of heb je hulp nodig, neem dan contact op met één van onze juristen: Joyce de Graaff of Bas Jeckmans.  Zij helpen je graag verder!

Joyce de Graaff LR - C

Joyce de Graaff
j.graaff@boladviseurs.nl
088 - 1211 443

Bas Jeckmans LR - C

Bas Jeckmans
b.jeckmans@boladviseurs.nl
088 - 1211 346

 

Bekijk het Coronadossier »                 Contact met het Coronacrisis-team »

Jul 23, 2021 3:33:17 PM