Extra kredietmaatregelen: dit zijn de mogelijkheden bij je huisbankier

Uitstel van aflossing of toch een financieringsverzoek indienen?

Door de coronacrisis hebben of krijgen veel ondernemers te maken met tijdelijke liquiditeitstekorten. Naast de maatregelen vanuit de overheid om financiële compensatie te ontvangen en de mogelijkheid extra liquiditeit te krijgen, heb je ook nog mogelijkheden bij je huisbankier. Zo kun je een uitstel van aflossing krijgen of een financieringsverzoek indienen voor tijdelijk extra nieuwe kredietruimte.

Uitstel van aflossing

Heeft je onderneming een totale financieringsomvang van maximaal 2,5 miljoen en ben je klant bij ABN Amro, ING, Rabobank, Volksbank en Triodos dan heb je de mogelijkheid om uitstel van aflossing aan te vragen via je eigen bankomgeving (internetbankieren). Het uitstel geldt voor de duur van 3-6 maanden, van april tot en met september.


Let op! Ben je klant bij ABN Amro, dan wordt je automatisch uitstel van rente en aflossing verleend. Wil je dit niet, dan dien je dit te melden.


Tijdelijk extra kredietruimte verkrijgen

Ondervind je financiële gevolgen door de coronacrisis, dan kun je een financieringsverzoek bij je thuisbank* in te dienen voor tijdelijk extra nieuwe kredietruimte. De overheid heeft namelijk (tijdelijk) een bijzonder Borgstellingkrediet voor het mkb in het leven geroepen (BMKB), waarbij in plaats van de reguliere 50% de overheid voor 75% van de financiering borg staat voor maximaal 2 jaar. Om in aanmerking te komen dien je wel aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • Je hebt niet meer dan 250 werknemers (fte);
  • de geconsolideerde balans van je totale onderneming is niet groter dan €43 miljoen of je jaaromzet bedraagt niet meer dan €50 miljoen; en
  • je bedrijf bevindt zich niet in de sectoren: vastgoed exploitatie, verzekerings- en financieringsbedrijf, publiek verzekerde zorg, land- en tuinbouw, visserij. Hiervoor zijn in sommige gevallen aparte regelingen getroffen.

Let op! Uitzonderingen gelden voor starters, innovatieve ondernemingen en bedrijven met een omvang welke voor 20% uit PFAS / Stikstof-activiteiten bestaan die financieel geraakt zijn. Zie voor de volledige uitleg bijgevoegd leaflet over de BMKB-voorwaarden.


* Banken die meedoen aan BMKB-regeling: ABN AMRO, Deutsche Bank, ING-bank, Rabobank, Riverbank en Triodos Bank. Daarnaast de volgende niet-banken: Europese Horeca Financieringsmaatschappij, Kredietunie Bakkerij Ondernemers, Kredietunie Brabant en Kennemerland en Qredits. Vraag de bijzondere BMKB (als eerste) aan bij de huisbankier.

Zo kun je het beste een financieringsverzoek indienen

Voor het overige deel staat de bank garant, waardoor ook zij voor een risico staan. Zij zullen dan ook een weloverwogen beslissing willen nemen, voordat zij een nieuwe financiering tot maximaal €1,5 miljoen aan je gaan verlenen. Bij grotere bedragen zijn er alternatieve regelingen, zoals de Go-regeling. 

Je kan de bank een handje helpen door een onderbouwd financieringsverzoek in te dienen. Dat maakt het voor een bank gemakkelijker toetsen of je onderneming voldoende kredietwaardig is. Hoe je dit precies kan doen, lees je terug in ons ‘Stappenplan: Hoe kan ik een (tijdelijke) kredietverruiming aanvragen?’.

Naar het Stappenplan »

Hoogte rente en borgtocht

Heb je het zogenoemde BKMB-krediet verkregen, dan ben je een eenmalige provisie verschuldigd van 2,0% en een borgtocht of andere zekerheden ter hoogte van 10% over het verleende extra krediet. De hoogte van de rente bepaald de bank aan de hand van de inschatte risico’s.

Bekijk het Coronadossier »                  Contact met het Coronacrisis-team »

Mar 27, 2020 2:35:50 PM