Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) aangekondigd

Het kabinet komt via een wijziging in het belastingplan 2021 met een nieuwe steunmaatregel in het kader van corona: de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Deze tijdelijke regeling stimuleert bedrijven ook in deze roerige tijden te blijven investeren in bijvoorbeeld nieuwe machines. Bedrijven kunnen deze investeringskorting verrekenen met de af te dragen loonheffing.

Wat houdt de BIK in?

Met de BIK kunnen bedrijven 3,9% van hun investeringen tot € 5 miljoen per kalenderjaar en 1,8% van hun investeringen voor het meerdere in mindering brengen op hun afdracht loonheffing. Voor alle aanvragen geldt daarnaast een ondergrens van € 1.500 per bedrijfsmiddel en € 20.000 per aanvraag. Een bedrijf kan maximaal 4 aanvragen per jaar doen. Het kabinet stelt € 2 miljard per jaar ter beschikking voor de BIK. De investeringskorting geldt alleen voor nieuwe investeringen in bedrijfsmiddelen, waarvan de investeringsverplichting is aangegaan op of na 1 oktober 2020. Daarbij moeten de investeringen tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 volledig zijn betaald en binnen zes maanden na die volledige betaling in gebruik zijn genomen.

BIK in combinatie met andere stimuleringsmaatregelen

BIK is een aanvulling op bestaande stimuleringsmaatregelen als KIA, EIA, MIA en VAMIL. De BIK kan samengaan met deze regelingen.

Wanneer kan ik de regeling aanvragen?

De regeling wordt uitgevoerd door RVO in samenwerking met de Belastingdienst. Om uitvoeringstechnische redenen kunnen bedrijven die in aanmerking komen voor de BIK deze nog niet meteen aanvragen. Het aanvraagloket opent uiterlijk per 1 september 2021. De maximale doorlooptijd voor de afgifte van een BIK-verklaring nadat de aanvraag door RVO is ontvangen is vervolgens 12 weken. Na ontvangst van de verklaring kunnen bedrijven de korting verrekenen met de loonheffing.

Hulp nodig? Onze fiscalisten ondersteunen je graag!

Heb je naar aanleiding hiervan vragen of ben je benieuwd naar de invloed van deze maatregelen op jouw situatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met fiscalisten Luc Creemers of Michiel Geertjens. Zij helpen je graag verder!

Luc Creemers LR - C

Luc Creemers
l.creemers@boladviseurs.nl
088 - 1211 458

Michiel Geertjens LR - C

Michiel Geertjens
m.geertjens@boladviseurs.nl
088 - 1211 366


Bron: Rijksoverheid
 
Bekijk het Coronadossier »                 Contact met het Coronacrisis-team »

Oct 7, 2020 2:13:40 PM