Begin niet pas met Exit Planning als je zelf klaar bent voor de bedrijfsoverdracht

XPEDITIE 360° Bedrijfsoverdracht

Begin niet pas met Exit Planning als je zelf klaar bent voor de bedrijfsoverdracht

Pas wanneer jij als ondernemer klaar voor bent om het familiebedrijf over te dragen, ga je aan de slag met je Exit Planning. Dat klinkt in eerste instantie logisch, maar is zeker niet realistisch. Want klaar voor de bedrijfsoverdracht: dat ben je juist pas ná je Exit Planning.

Als ambitieuze ondernemer ben je gefocust op de dagelijkse bedrijfsvoering, haal je veel voldoening uit het ondernemerschap en geniet je van de successen die je met je familiebedrijf behaalt. Dat je ooit gaat stoppen, is nog een ver-van-je-bed-show. ‘Daar ben ik nu echt nog niet aan toe’, zal je denken.

Op de rem

In deze mindset schuilt echter een gevaar. Want afscheid nemen van je bedrijf, daar ben je echt niet zomaar van de ene op de andere dag klaar voor. Je onderneming is je levenswerk. Daar wil je geen afstand van doen. Uitstelgedrag ligt op de loer en je trapt op de rem als iemand het woord ‘bedrijfsovername’ hardop durft uit te spreken. Ga je eenmaal nadenken over het overdragen van je bedrijf, dan betekent dat voor jou – als gedreven ondernemer – waarschijnlijk het spreekwoordelijke begin van het einde. Niets is echter minder waar. Het is juist belangrijk dat je al met Exit Planning aan de slag gaat als je nog volop in het ondernemerschap staat. Dat zorgt er juist voor dat je straks wél klaar bent om afscheid te nemen van je bedrijf.

Vertrouwen laten groeien

Een goede Exit Planning is namelijk een traject dat je inzicht geeft in de toekomst van het bedrijf en in je eigen leven na de zaak. Tijdens dat proces zal bij jou het vertrouwen groeien dat je opvolgers het bedrijf goed gaan overnemen, dat het bedrijf ook zónder jou toekomst heeft, dat alles fiscaal en juridisch goed geregeld wordt én dat jij na de overdracht niet in een gat valt.

Go/ no-go-momenten

Doordat in je Exit Planning een groot aantal go/no-go-momenten zijn ingebouwd, werk je samen met je opvolger(s) en andere betrokkenen weloverwogen en stap voor stap naar een succesvolle bedrijfsoverdracht. Geen overhaaste beslissingen dus. Niets wordt aan het toeval over gelaten. Als dan uiteindelijk de handtekeningen worden gezet, dan zijn jij en je opvolger(s) daar gegarandeerd helemaal klaar voor.

Meer weten over Exit Planning?

Wil je weten wat Exit Planning precies inhoudt? Download dan onze brochure. Hierin lees je alles over het hoe en wat van een goede Exit Planning. Ook maak je hierin uitgebreid kennis met XPEDITIE 360° Bedrijfsoverdracht.

14 juli 2020
New call-to-action